Hozzávalók:
- 6-10 tojás
- víz
- 1-1,5 dl ecet (én almaecetet használtam)
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 babérlevél
- fél ek borókabogyó (kb. 6 szem)
- 1 ek mustármag
- fél ek koriandermag
- 1 szál tárkony (elhagyható)
- 1 ek cukor
- 1ek egész bors, lehet vegyes színes is
- A tojásokat keményre főzzük, majd hagyjuk kihűlni, és megpucoljuk őket.
- Kiválasztunk egy olyan befőttes üveget, amiben a tojások kényelmesen elférnek és marad hely a páclének is. A vizet ehhez megfelelően mérjük ki (ehhez hozzájön majd még az ecet is).
- A vizet az ecettel és minden egyéb hozzávalóval (kivéve a tojást, a fokhagymát és a tárkonyt) feltesszük főni, és felforraljuk.
- Az üvegünkbe beletesszük a tojásokat, a fokhagymát és a tárkonyt, majd felöntjük a még forró fűszeres lével és lezárjuk.
- Szoba hőmérsékletűre hűtjük, és felhasználásig hűtőben tartjuk.
A száz napos tojás
Ezt a tojást a kínaiak előszeretettel fogyasztják. Bizony én is kóstoltam már. Engem nem rémisztett el a látvány, bár sokaknak esetleg nem túl bizalomgerjesztő lehet ezen csemege. Ízében nagyon tömény ammóniás. Ehetjük könnyű salátával illetve ihatunk hozzá tequilát. :)
Elkészítése: hamu és oltott mész keverékéből egy krémes jellegű anyagot keverünk, majd ezzel bevonjuk a kacsatojást. Aztán valami hűvös helyen másfél hónapig nyugodni hagyjuk, végül meghámozva az alábbi látvány tárul elénk
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése